De Kiem van Houten 1

De gekozen architectuur sluit aan bij het beeldkwaliteitplan “De Kiem van Houten” en kan gekarakteriseerd worden als jaren 30 bouwstijl met een klassieke uitstraling.

Accenten op de hoeken

Belangrijk in de stedenbouwkundige context is de toepassing van dwarskappen. In alle straatbeelden komen dwarskappen voor. Gekozen is om de straten steeds te beëindigen met een dwarskap, waardoor de bouwblokken duidelijk worden afgerond en in het centrum van het plangebied accenten ontstaan op de vier hoeken van het plan.

Samenhang

Hoewel de diverse woningtypen verschillend worden uitgewerkt, is er voor gekozen voor alle woningen een zelfde handschrift te hanteren. Ontwerpdetails en verbijzonderingen komen overeen, de mate waarin gevelopeningen worden gemaakt is afgestemd op de plattegrond van de woningen. In algemene zin is gekozen voor baksteenarchitectuur met witte buitenkozijnen, ramen en deuren en een dakbedekking van antracietkleurige gebakken pannen. Voor de hoofdkleuren van het gevelmetselwerk is verschil aangebracht tussen de buitenkant (rij- en hoekwoningen) en de binnenkant (vrijstaande woningen en tweekappers) van het plan. De hoek- en rijwoningen worden uitgevoerd in een rood genuanceerde gevelsteen, de vrijstaande woningen en tweekappers in een bruine gevelsteen. Alle woningen worden voorzien van een gemetselde gevelplint in mangaankleurig metselwerk.

Veel aandacht is besteed aan de verfraaiing van de gevels met bijzondere ambachtelijke detailleringen.

Materialisatie

Terugkerend ontwerpmotief is een verbijzondering van de bakstenen gevels met lijnvormige, uitkragende metselwerk lagen van donkergrijze baksteen. De lagen kragen “om-en-om” uit en vormen zo een rijk lijnenspel in de gevel. Luifels boven entrees en buitenkozijnen zijn gemaakt van wit plaatmateriaal en zijn uitgewerkt met een verdiepte rand. Plasticiteit in de gevel wordt verder verkregen door sommige buitenkozijnen als bloemenraam uit te werken.

De daken zijn bedekt met antracietkleurige gebakken pannen. Daar waar zonnepanelen worden toegepast, worden deze gemonteerd volgens het zogenaamde “in-dak” systeem. De panelen zelf worden uitgevoerd in een donkere kleur. De daken zijn aan de onderzijde voorzien van een flink overstek, waardoor schaduwwerking op de gevel ontstaat en voorzien van een groot model zinken mastgoot. Aan de zijde van eind- en topgevels worden de daken uitgetimmerd met een verjongd dakoverstek en afgewerkt met wit plaatmateriaal.

  • Plaats
    Houten
  • Programma
    66 woningen
  • Opdrachtgever
    van Grunsven
Shopping Basket