Nieuws

Duurzaamheid door gevelgroen en dakgroen - Kooikersweg Den Bosch

Duurzaamheid door gevel- en dakgroen

Bij nieuwbouwproject Kooikersweg Den Bosch staat duurzaamheid door vergroening centraal. Het oude gebouw uit de jaren ’60 maakte plaats voor een moderne winkelstrip met daarboven appartementen. Het ontwerp is een knipoog naar de architectuur van die tijd. Dit is terug te zien in de horizontale oriëntatie, de band bij de ramen en de karakteristieke zandgele bakstenen.

Het nieuwe gebouw integreert perfect in het stedenbouwkundige patroon van de wijk. De twee haaks op elkaar geplaatste stroken markeren de hoek van de Kooikersweg en de Tilburglaan, en de open ruimte tussen de gebouwen sluit aan bij de kenmerkende strokenverkaveling.

Bijzonder aan dit project is de vergroening: een groene gevel en een groen dak dragen bij aan het voorkomen van hittestress, de opvang van hemelwater en bevordering van biodiversiteit. De gesloten gevel waarachter het magazijn van de supermarkt schuilgaat, wordt uitgevoerd als een groene wand. Ook de luifelconstructie die verschillende entrees verbindt, geeft het gebouw een moderne uitstraling. 

De transparante begane grond met grote glaspuien zorgt voor een open en uitnodigende sfeer, terwijl de gevels in zandgeel en grijs metselwerk een harmonieuze verbinding vormen met andere nieuwbouwprojecten in de omgeving. Project Kooikersweg verrast en verbindt! 

Stedenbouwkundig ontwerp Bakkerpad Nijnsel - CIER Architecten

Stedenbouwkundig ontwerp – project Bakkerpad in Nijnsel

CIER Architecten is een breedwerkend architectenbureau. Dat betekent dat onze klanten met vele vraagstukken bij ons terecht kunnen. Bij project Bakkerpad in Nijnsel zijn we vanaf het allereerste moment betrokken en gestart met het stedenbouwkundig ontwerp.

Om ons goed te kunnen verdiepen in het project, bezochten we fysiek de locatie. Zoals bij elk project lopen we er rond en ervaren de ruimte voordat we nadenken over wat daar zou passen. Dan starten we met ‘puzzelen’. Waar moeten we rekening mee houden? Welke contouren zijn er? Welke regels moeten we volgen? 

In Nijnsel is in het stedenbouwkundig ontwerp bijvoorbeeld al rekening gehouden met aansluiting op het dorp en het dorpslint, maar ook met de overstromingszone van De Dommel. Er is gekeken naar parkeren, de verhouding tussen bebouwing en openbare ruimte en groen, de diversiteit in programmering, etc. Uiteindelijk is er een goede mix aan woningen ontstaan.

Een stedenbouwkundig ontwerp van CIER Architecten gaat verder dan het verdelen van een ruimte in woningbouwblokken. Er is nagedacht over de aansluiting op het volgende schaalniveau waarin het stedenbouwkundig ontwerp wordt omgezet naar een architectonisch ontwerp. Of zoals één van onze klanten treffend zegt: “Wanneer je CIER Architecten een stedenbouwkundig ontwerp laat maken dan weet je dat het klopt.”

Ot Aertssen

Even voorstellen; dit is onze verbeelder Ot Aertssen

Ot is bij CIER Architecten werkzaam als BIM-modelleur en hij heeft onder andere project De Smederij gemodelleerd.

“Tijdens mijn werkzaamheden als BIM-modelleur komen architectuur en techniek samen. Die combinatie, daar word ik blij van. Project De Smederij was mijn eerste echte grote woningbouwproject. Ik ging met dit project aan de slag direct na het voorlopig ontwerp van de architect. Tijdens deze fase zette ik het ontwerp om in een 3D model en in de volgende fase heb ik alles uitgewerkt voor de vergunningaanvraag”, vertelt Ot vol enthousiasme.

“Ik werk nu zo’n 2,5 jaar bij CIER Architecten en heb sinds kort een vast contract. Daar ben ik super blij mee. Je krijgt hier veel kansen en veel verantwoordelijkheid. Ik werk aan verschillende soorten projecten, dat zorgt voor veel afwisseling. In de toekomst zou ik me nog graag specialiseren, waarin precies dat weet ik nog niet, ik ben me nog aan het oriënteren. Zo vind ik BENG heel interessant maar het zou zomaar ook iets anders kunnen zijn. Ik heb hier de ruimte om me door te ontwikkelen.”

Benieuwd hoe project De Smederij eruitziet?
Check: https://www.cierarchitecten.nl/projecten/de-smederij/