Lunet V

Plaatsnaam: Vught

Categorie: Appartementengebouwen

Op de hoek van de van de Pollstraat en van Heeswijkstraat in het centrum van Vught is door ons, in opdracht van de Bunte Vastgoed, een kleinschalig woongebouw met 16 appartementen en 4 grondgebonden woningen ontworpen.

De appartementen worden ontsloten via een centrale entree aan de straatzijde en zijn per bouwlaag gesitueerd rondom een trappenhuis met lift en korte galerij aan de achterzijde. De appartementen zelf zijn ontworpen als levensloopgeschikte woningen en hebben een compleet woonprogramma met woonkamer, twee slaapkamers en een flinke buitenruimte. De grondgebonden woningen aan weerszijden van het hoofdvolume betreft woningen in twee bouwlagen met kap en een tuin aan de achterzijde.

Belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp was om het gebouw te laten aansluiten bij de bestaande bebouwing. Het profiel van het gebouw, drie  bouwlagen met een kap, aflopend naar twee bouwlagen met kap, sluit goed aan bij de hoogteopbouw van de omliggende panden. Ook de maat en schaal van het gebouw is aangepast aan de kleinschalige context van de locatie. De lange gevel aan de van de Pollstraat is onderbroken door een geveldeel met een topgevel. De gootlijn wordt op meerdere plaatsen doorsneden door stevige twee-laagse dakkapellen.

Voor het architectuurbeeld hebben we gekozen voor een tijdloos en terughoudend beeld in traditionele kleuren en materialen: roodbruin genuanceerde baksteen gevels met een zwarte gemetselde plint, donkere gebakken pannen en lichtgekleurde buitenkozijnen. De topgevel wordt geschilderd in een frisse witte kleur, de balkonhekken in een diepgrijze tint.

We denken dat met dit ontwerp een bijzondere plek in het centrum van Vught opnieuw wordt ingevuld met een gebouw wat uitstekend harmonieert met de bestaande dorpse omgeving: tegelijkertijd kleinschalig, vriendelijk en tijdloos.