Rosariopark Dongen

Wie als bezoeker van Dongen via de onderdoorgang in het appartementengebouw bij de rotonde aan de Middellaan het Rosariopark betreedt, wacht een aangename verrassing.

Midden in het levendige dorp ligt namelijk dit mooie woongebied in een oase van groen en rust. Met de realisatie van een appartementengebouw en zes grondgebonden woningen wordt een lange periode van ontwikkelen en bouwen aan het Rosariopark afgerond. Na de beƫindiging van de bedrijfsactiviteiten van het plaatselijke garagebedrijf kan het plangebied nu zijn voltooiing krijgen.

Historie

Rosariopark is een inbreidingslocatie met een lange geschiedenis. Na de verplaatsing van het gelijknamige bedrijf naar bedrijventerrein de Wildert kwam hier enkele tientallen jaren geleden een grote stedelijke ruimte vrij met veel bestaande en waardevolle monumentale bomen. Het ontworpen stedenbouwkundige plan houdt volop rekening met deze groenstructuren: vanaf de rotonde voert een slingerende ontsluitingsweg de bezoeker langs oude bomen naar een centrale groenzone, om uiteindelijk uit te komen in de Geer, een oude straat in het centrum van Dongen met veel historische en karakteristieke bebouwing.

Programma

Afwisselend zijn in diverse fasen zowel appartementengebouwen als grondgebonden woningen gerealiseerd voor diverse doelgroepen en in diverse prijsklassen. In deze laatste fase van Rosariopark is een markant appartementengebouw ontworpen als sluitstuk van het grote centrale park. Aan een parallelle verbinding worden zes grondgebonden woningen gerealiseerd, zowel tweekappers als vrijstaande woningen.

Een oude bestaande, monumentale rode beuk blijft gehandhaafd en wordt ingepast in een groene ruimte voor het appartementengebouw.

Architectuur

De architectuur van de gebouwen sluit aan bij de bestaande bebouwing van Rosariopark en bij de sfeer van Dongen. Het appartementengebouw is een gebouw in vier bouwlagen met een terugliggende bovenste laag en is afgedekt met platte daken. De gevels worden uitgevoerd in baksteen in een aardekleurige bruinrode tint met donkere gevelkozijnen en verluchtigd met mooie detailleringen in het metselwerk en in de dakranden.

De woningen zijn traditioneel ontworpen met bakstenen gevels in een grijsbruine tint en worden voorzien van zadeldaken, afgewisseld met dwarskappen. Het gevelbeeld is gevarieerd en voorzien van verbijzonderingen zoals erkers en gemetselde dakkapellen, waardoor elke woning een eigen individuele uitstraling heeft.

Meer informatie: www.debunte.nl/projectwebsite/rosariopark/

  • Plaats
    Dongen
  • Programma
    13 appartementen 6 woningen
  • Opdrachtgever
    De Bunte Vastgoed Zuid BV
Shopping Basket