Herbestemming drukkerij Dongen

Plaatsnaam: Dongen

Categorie: Restauratie en herbestemming

Op de hoek van de Gasthuisstraat en Hoge Ham in Dongen is een ontwerp gemaakt voor de herbestemming van een winkel, drukkerij en woning naar 4 woningen. Het hoekgebouw heeft een rijksmonumentale status en is omstreeks 1890 gebouwd in Eclectische stijl.

Om het pand geschikt te maken voor de nieuwe functie is ervoor gekozen om niet monumentale aanbouwen te slopen. Hierdoor ontstaat er in het binnengebied ruimte voor tuinen en parkeren. Gevels die liggen aan de perceelsgrens blijven behouden en dienen als erfafscheiding. Op deze manier worden de twee historische panden vanuit het binnengebied weer leesbaar, maar blijft de uitstraling vanuit de directe omgeving behouden.

Door middel van een grondig onderzoek zijn alle elementen van het bestaande pand ingeschat op bouwkundige status en monumentale waarde. Dit onderzoek is leidend geweest te komen tot een ontwerp dat in goede balans is tussen behoud en renovatie.

In de voormalige winkel met woning zijn 3 nieuwe woningen ontworpen. Deze woningen hebben een ruim opgezette plattegrond en wisselende indeling die inspeelt op de bestaande constructie. De straatgerichte gevels worden volledig gerestaureerd. In de kozijnen wordt de oorspronkelijke T-verdeling teruggebracht en niet monumentale dakvensters worden verwijderd. In de linker kopgevel en achtergevel van de voormalige winkel/woning zijn nieuwe kozijnen toegevoegd. Bouwsporen met historische waarde worden subtiel in het zicht gelaten door op die positie het metselwerk terugliggend uit te voeren. Nieuwe compacte dakvensters aan de achtergevel zorgen voor extra lichtinval op de verdieping. De bestaande dakspanten en betimmering blijft in het zicht.

De voormalige drukkerij wordt herbestemd naar een loft. Door de bijna 4 meter vrije hoogte en open plattegrond ontstaat een zeer ruimtelijke nieuwe woning. De balken en kozijnen in staal blijven in het zicht en geven de woning een stoere en industriële uitstraling.