’t Landkaartje

Wonen met landelijk karakter

Locatie

In het hart van de uitbreidingswijk groot Luchen in Mierlo bevindt zich een nieuwe wijk genaamd ’t Landkaartje. Voor het stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp van ’t Landkaartje is inspiratie gevonden uit de omgeving. Een omgeving die zich laat kenmerken door een landelijke signatuur.

De wijk is opgebouwd uit verschillende bouwblokken van 4 tot 6 geschakelde woningen. Deze bouwblokken zijn steeds licht gedraaid ten opzichte van elkaar waardoor er een speelse verkaveling ontstaat binnen een groen ingerichte openbare ruimte. De bouwvolumes zijn duidelijk als één geheel ontworpen en refereren op eigentijdse wijze naar de boerderijen en schuren in de directe omgeving.

Binnen deze landelijke gebouwtypologie is het dakenlandschap een beeldbepalend element. Lage goten, flauwe dakhellingen, het toepassen van overstek en aangekapte dakkapellen benadrukken het dak dat over het gehele bouwblok doorloopt. De eindwoningen vormen stedenbouwkundig gezien de accenten in de wijk. Bij deze woningen ligt het dak iets hoger, is de kap gedraaid en uitgevoerd met wolfseinden. Door de combinatie van de eindwoning met de lagere rijwoningen ontstaat een bouwvolume dat op subtiele wijze refereert naar de typologie van een kop-rompboerderij.

Ontwerp

De gevels van de woningen zijn kleinschalig en ingetogen. De voorgevels en kopgevels van de rijwoningen zijn bekleed met zwarte verticale houten planken. De voordeuren worden met hetzelfde hout bekleed. Gevelopeningen zijn verticaal en hebben een vaste breedte waardoor ze ritme geven aan de gevels. Op deze manier ontstaat er een uniform gevelbeeld dat goed aansluit op de typologie van de schuur.

De eindwoningen met dwarskap vormen ook qua materiaalgebruik de accenten binnen de woonwijk. Deze eindwoningen zijn opgetrokken in baksteen in bruine aardetinten gecombineerd met hout. De bouwblokken zijn in twee kleurstellingen gematerialiseerd. Eén variant met donkergrijze dakpan, grijze boeiboorden en bruin/gele baksteen voor de eindwoningen. En een variant met dieprode dakpan, boeiboorden in crème wit, dakkapellen in lichtbruin hout en voor de eindwoningen een donkerbruine baksteen.

Op deze manier krijgt de nieuwe woonwijk ’t Landkaartje een krachtige en eigen identiteit dat goed aansluit op het landelijke karakter van dit gebied.

  • Plaats
    Mierlo
  • Programma
    38 woningen
  • Opdrachtgever
    Van Grunsven
Shopping Basket