Mierloseweg 40 Geldrop

Op de hoek van de Mierloseweg en Ter Borgstraat in Geldrop is een ontwerp gemaakt voor een appartementengebouw. Dit gebouw maakt onderdeel uit van de Bleekvelden. Een ontwikkellocatie die bekend staat om zijn verleden met de textielindustrie.

Er is gekozen om een robuust alzijdig gebouw te ontwerpen. Het bouwblok staat op de hoek van de Bleekvelden en fungeert hiermee stedenbouwkundig als boekensteun van de nieuwe bebouwingsrand aan de Mierloseweg.

Het gebouw heeft een open kern waarin de alle appartementen worden ontsloten. Via de achterzijde bereiken de bezoekers de half verdiepte parkeergarage.

De vormgeving van het gebouw is strak met een industriële signatuur. De gevels zijn opgebouwd uit een vast ritme van gebouwhoge penanten in metselwerk rondom het gehele bouwblok. De vlakken tussen deze penanten worden ingevuld met metselwerk in verticaal verband, balkons en glazen puien met onderverdeling en slanke kozijnprofielen. De verdiepte balkons en verkenningen in het metselwerk brengen plasticiteit aan in de gevel. De uniforme ontwerpaanpak en materialisatie geven het gebouw een rationeel karakter.

Aan de voorzijde wordt de entree van het gebouw geaccentueerd door middel van een metselwerk kader en royale trap. Aan deze gevel is groen aangebracht in de plantenbakken. Aan een rij hijsbalken bovenin wordt klimhulp bevestigd voor slingergroen.

Naast de industriële vormgeving van het gebouw zitten er nog meer verwijzingen naar het textielverleden verweven in het ontwerp.

Zo wordt de hellingbaan voor voetgangers uitwerkt in blokkenverband, zoals de textuur van geweven stof. De gevelbekleding in de kern van het gebouw en de balkons wordt bedrukt met een textielprint. Bovendien is er aan de gevel van de hellingbaan voor voetgangers ruimte voor een galerij waarin het bijzondere verleden van deze plek kan worden geëxposeerd.

  • Plaats
    Geldrop
  • Programma
    40 appartementen
  • Opdrachtgever
    Wijdeven Onroerend Goed
Shopping Basket