Bakkersschool Breda

Aan de onderwijscampus van Curio aan de Frankenthalerstraat in Breda wordt een nieuwe onderwijsopleiding toegevoegd. Dit gebouw zal de opleiding Brood en Banket gaan huisvesten. Het gebouw vormt een logische uitbreiding aan de bestaande onderwijsgebouwen en is door middel van een glazen corridor hier mee verbonden.

In het gebouw bevinden zich diverse praktijkruimten, keukens, spoelruimten en magazijnen die direct verband houden met het praktijkonderwijs. Daarnaast zijn nevenruimten opgenomen zoals een theorielokaal, spreekruimten en toiletgroepen. In de hal van het gebouw is een winkeltje voorzien, ook van buitenaf toegankelijk, waarin leerlingen ook de winkelverkoop in praktijk kunnen brengen.

Het gebouw vormt ook architectonisch een denkbaar vervolg van de bestaande gebouwen; wisselende vormgeving in een architectuurstijl die past bij het tijdsbeeld waarin de gebouwen zijn ontworpen. Ook voor dit gebouw geldt als uitgangspunt een stevige baksteenarchitectuur. Het toegepaste metselwerk betreft een moderne langformaat strengpers baksteen met een gebroken oppervlaktestructuur, waardoor een horizontale belijning ontstaat. De gevel is haaks hierop ontworpen in een schijnbaar willekeurig ritme van gevelpuien en verticale kolommen in verschillende tinten groen.

Door materiaal en kleurgebruik in een eigentijds gevelbeeld vindt dit zijn plaats passend binnen de totale context van de campus en tegelijkertijd een geheel eigen identiteit, herkenbaar voor de opleiding en de gebruikers.

  • Plaats
    Breda
  • Programma
    schoolgebouw (praktijk)
  • Opdrachtgever
    Curio
Shopping Basket