Aan de zuidzijde van het dorp Leuth wordt op een vrijgekomen locatie een nieuw woongebied ontwikkeld. Het betreft in totaal 29 woningen in diverse woningtypes en prijscategorieën voor verschillende doelgroepen, zowel koop- als huurwoningen. Het stedenbouwkundig ontwerp gaat uit van een carré-achtige verkaveling, waarbij de entreezijde van alle woningen aan de buitenzijde ligt en de ontsluiting van de woningen en het parkeren binnen het bouwblok wordt afgewikkeld.
Hierdoor ontstaat een helder stedenbouwkundig concept, met een groene en autovrije omkadering rondom het plangebied.
Aan de binnenzijde van het plan is ruimte voor autoverkeer, fietsen en parkeren. De bouwblokken staan steeds haaks gepositioneerd ten opzichte van elkaar en omsluiten zo op logische wijze het binnengebied. De groene omkadering van het totale ensemble en de centraal gelegen entree van het binnengebied zorgt voor een duidelijk herkenbare overgang van openbaar naar privé. De associatie met een kleine vesting is dan ook snel gemaakt. In de uitwerking van de gevels hebben we dan ook gekozen voor een eenduidige materialisering en kleurstelling van alle bouwvolumes om daarmee die eenheid en samenhang te benadrukken en te versterken. Op drie hoeken van het plan zijn accenten aangebracht in de vorm van topgevels, een subtiele verwijzing naar wachttorens of uitkijkposten.
De architectuur van het plan kenmerkt zich in algemene zin door een uitgesproken dakenlandschap met flinke overstekken aan de voor- en achtergevels.
Zadeldaken met overstekken en getimmerde goten passen ook bij het dorpse karakter van Leuth. Dit kleinschalige karakter hebben we ook doorgezet in de uitwerking van de gevels, waarbij we de individuele herkenbaarheid van de eigen woning belangrijk vinden. Zichtbaarheid vanuit de woningen op de omgeving bevordert het gevoel van veiligheid. We hebben dan ook heel bewust gevelopeningen voorzien in zijgevels die uitkijken op openbaar gebied.
De gevels zijn ontworpen met twee mooie baksteensorteringen: een kleurige roodoranje sortering als hoofdkleur in combinatie met een bruine sortering die we toepassen als gevelplint en bij accentvlakken tussen de buitenkozijnen. Daarnaast passen we ook betonelementen toe: lateien en kolommen die voordeuren en specifieke gevelopeningen accentueren.
De combinatie van meerdere steenkleuren, betonelementen en de toepassing van staand metselwerk creëert tegelijkertijd een rijk maar ook zorgvuldig gevarieerd beeld. Om de samenhang tussen alle bouwblokken te vergroten, hebben we gekozen om voor het hele plan te kiezen voor één type dakpan in een donkere, matte kleur. De buitenkozijnen, ramen en deuren worden uitgevoerd in hout en geschilderd in rustige en terughoudende grijstinten.
Om een afgewogen totaalbeeld te verkrijgen en “verrommeling” tegen te gaan zijn alle erfafscheidingen tussen privé en openbaar gebied mee-ontworpen. In de voor- en zijtuinen worden lage groenblijvende hagen geplaatst, de achtertuinen worden omzoomd met staafmat hekwerken aangeplant met groenblijvende hedera.
Materiaal- en kleurtoepassing
Hoewel het totale plan voorziet in een grote verscheidenheid aan gebouwvormen, zijn we er in geslaagd om aan Leuth een aantrekkelijke nieuwe woonbuurt toe te voegen met voldoende samenhang, een eigen karakter met een gemoedelijke dorpse sfeer die past bij het dorp Leuth.