Het Eiland in Dongen

Plaatsnaam: Dongen

Categorie: Woningbouwprojecten

Op een bijzondere locatie in de Beljaart in Dongen werken we aan een ontwerp voor 15 woningen op een eiland in de centrale groenzone van uitbreidingswijk de Beljaart. Het concept is helder en eenvoudig: De woningen presenteren zich met de voorzijde aan de buitenkant van het eiland, slechts gescheiden van het water door een smal voetpad dat rondom het eiland loopt. Het eiland zelf is op twee plaatsen bereikbaar via twee bruggen over het water. Parkeren vindt plaats centraal op het eiland tussen de achtertuinen van de woningen.

De woningen bestaan uit twee lagen met een kap, de kappen zijn op de hoeken verdraaid en versterken zo het alzijdige beeld van de bebouwing. Kop- en zijgevels zijn voorzien van gevelopeningen en op een aantal plaatsen bevindt zich ook de entree van de woningen in de zijgevel.

In de uitwerking van de gevelbeelden is het “bastion-gevoel” opgevat in een doorlopende donkere plint die de bebouwing omsluit en bindt en doorloopt in de muren die de parkeerkoffer begrenzen. De uitwerking van de gevels sluit hierop aan. Geen repetitie in gevelopeningen maar een meer toevallige aaneenschakeling van gevelelementen, raamopeningen en gemetselde dakopbouwen die refereren naar stadsmuren of kantelen.

Veel aandacht wordt besteed aan kleur- en materiaalgebruik. Als bijzonder stedenbouwkundig element in de Beljaart krijgt het Eiland een geheel eigen kleurgebruik en expressie.