Brabant Water Veghel

Op de waterwinlocatie van Brabant Water in Veghel is deze wateronthardingsinstallatie gebouwd. Het ontwerp van CIER ARCHITECTEN was een winnend prijsvraagontwerp.

Bij het ontwerp van dit gebouw is de organisatie en de structuur van de onthardingsinstallatie bepalend geweest voor de uiteindelijke vorm van het gebouw. Een zeer ingewikkeld productieproces is zo compact mogelijk en rekening houdend met een veelheid aan technische eisen en randvoorwaarden verwezenlijkt in dit gebouw.

Om de vernieuwende techniek van Brabant Water te kunnen presenteren is gekozen voor een geheel eigen, autonome en sculpturale verschijningsvorm, in contrast met de landelijke omgeving en de bestaande bebouwing. Duurzame en onderhoudsvrije materialen en photovoltaische cellen zijn toegepast. Het droogstapelsysteem van baksteen kan weer geheel worden gedemonteerd. (Cradle-to-Cradle). De detaillering en materialisering ondersteunt de sculpturale vorm van het gebouw. Door grote glasvlakken in de gevel zijn vijf reactoren zichtbaar, die onderdeel vormen van het primaire proces van waterontharding.

  • Plaats
    Veghel
  • Programma
    onthardingsinstallatie
  • Opdrachtgever
    Brabant Water
Shopping Basket