De Smederij

In het centrum van Rijen; direct achter de lintbebouwing van de Hoofdstraat; maakt de locatie waar voorheen KIN installatietechniek was gevestigd plaats voor een nieuwe woonwijk. 

Locatie

Historisch gezien staat Rijen bekend om zijn leerlooierijen. Eind 19e eeuw herrezen er direct achter het dorpslint verschillende fabrieken waar de boeren hun dierenhuiden looiden. Dichtbij de projectlocatie; in de Heistraat en Looierstraat; zijn deze fabrieken met hun bijzondere typologie ook nu nog terug te vinden. Inmiddels zijn latere wijkuitbreidingen om deze fabriekspanden heen gegroeid, waardoor de oude leerlooierijen nu midden in de woonwijk staan. 

Aan de noordzijde grenst het project aan de Heistraat; een zijstraat van het dorpslint. Wie door de Heistraat wandelt ontdekt een stijlkaart van meer dan 100 jaar architectuur. Met name de kleine woningen uit de jaren ’20 en ’30 hebben daarin een bijzondere kwaliteit. 

De bouwgroep aan de Heistraat sluit goed aan op de woningen in jaren ‘20/’30 stijl. Aan deze kant van het project bevinden zich de levensloopbestendige woningen met een profiel van één laag met een kap. De lage gevels en het afwisselend toepassen van langs- en dwarskappen is afgestemd aan op de kleinschalige woningen uit de Heistraat. 

Ontwerp

Voor het gevelontwerp worden dorpse stijlkenmerken ingezet als een plint, luifels, erkers, dakkapellen, bakgoten, kozijnverdelingen en doorgemetselde kopgevels. Hierdoor ontstaat een ongedwongen variatie van woningen met aandacht voor de menselijke maat. Voor de samenhang binnen het project zijn al deze woningen gematerialiseerd in een warmgrijs genuanceerde baksteen, donkere plint, matte donkergrijze gegolfde dakpannen en lichtgrijze kozijnen. 

Aan de zijde Looiersveld ben ik geïnspireerd door de leerlooierij met zijn industriële karakter. Een gebouwtype dat zich laat kenmerken door een wat groter bouwvolume en een rationele gevelopzet met vast ritme van kozijnen/puien; vaak met een ruitverdeling.

Aan de kant van het Looiersveld bevinden zich de rijwoningen van twee lagen met een kap en een appartementengebouw van 3 bouwlagen. 

De rijwoningen hebben verticale gevelopeningen die tussen begane grond en 1e verdieping zijn verbonden door middel van een terugliggend vlak van staand metselwerk. Hiermee wordt de verticaliteit van deze gevel benadrukt. De voorgevel heeft een ritme van gevelopeningen en wordt ingekaderd door een dubbele rollaag; vlak onder de mastgoot; in combinatie met doorgemetselde kopgevels. 

In de gevels van het appartementengebouw wisselen kozijnen elkaar af met glazen puien. Aan deze puien bevinden zich de buitenruimten. De puien hebben een kader van metselwerk dat de kap onderbreekt, waardoor het qua schaal goed past bij de leerlooierij. 

Dit deel van het project is gematerialiseerd in een donkerrode baksteen met blauwe kleurschakeringen. De kozijnen zijn uitgevoerd in een slank renovatieprofiel met roedeverdeling. 

Kozijnen, dorpels en balkonranden hebben een warmgrijze kleur. Door de verkenningen in de gevel en het toepassen van verschillende metselwerkverbanden is de gevel rijk gedetailleerd. 

Op deze manier ontstaat er een mooi nieuw stukje Rijen dat goed aansluit op de rijke historie van zijn directe omgeving. 

  • Plaats
    Rijen
  • Programma
    17 woningen 18 appartementen
  • Opdrachtgever
    De Bunte Vastgoed Zuid BV
Shopping Basket