Antoniuserf

In het dorp Keldonk is een voormalig boerenerf getransformeerd naar een nieuwe woonwijk. Het project bevindt zich tussen het dorpslint en de daarachter gelegen weilanden.

Stedenbouw

Voor de structuur van de verkaveling is gekozen voor een opzet met naar binnen gekeerde bouwblokken rond een grote groene ruimte. De gebouwtypolgie refereert in schaal en oriëntatie naar kap- en veldschuren op het achtererf. De bouwblokken sluiten zich af van de omliggende bebouwing, maar openen zich juist richting het Aa-dal. De nieuwe wijk wordt ontsloten via een zijstraat van de Antoniusstraat welke wordt vormgegeven als een uitrit.

Hierdoor lijkt het bij het betreden van de woonwijk alsof je bij de boer achterom gaat.

Architectuur

Het project bestaat uit 15 rijwoningen en 8 levensloopbestendige tweekappers verdeeld over vier bouwblokken. De tweekappers hebben een profiel van één laag met een kap. Het hoofvolume wordt ter plaatse van de aanbouwen verbonden door middel van houten spanten en gordingen waardoor de vier woningen visueel als één volume wordt ervaren. Door de wisselende plattegrond heeft elk volume slechts één voordeur aan de straat. Er is bijzondere aandacht voor de koppen van dit gebouw. Zo zijn de houten aanbouwen ontworpen als schuurtjes met hellend dak en heeft de kop van het hoofdvolume een hooiluik op de verdieping.

De rijwoningen zijn langgerekte blokken met het profiel van een kapschuur. De twee bouwblokken staan naast elkaar en hebben een verspringende rooilijn. In de voorgevel is een ritme van houten kolommen aangebracht en de houten vlakken zijn ontworpen als grote poorten. Voor alle bouwblokken is eenzelfde materialisatie toegepast van roodbruine baksteen, betonlateien, houten spanten, donkere houten gevelbekleding en betonlateien boven voordeuren en poorten. De overstekken en voordeuren zijn donkergroen welke goed aansluit bij de boerderijen in deze omgeving.

Hierdoor ontstaat er een duidelijke samenhang in de nieuwe wijk.

  • Plaats
    Keldonk
  • Programma
    23 woningen
  • Opdrachtgever
    van Grunsven
Shopping Basket