Nieuws

BENG berekening nodig? CIER Architecten alle kennis onder één dak!
Voor alle vergunningaanvragen geldt dat de bouwprojecten moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Die eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).
Onze gecertificeerde BENG-specialist, Gilbert Kriele, zorgt ervoor dat uw woningbouwproject volledig voldoet aan de laatste BENG-regelgeving. Door de jaarlijkse bijscholing blijft Gilbert gecertificeerd en wij als bureau up-to-date. Zo zijn we bijvoorbeeld volledig op de hoogte van de wijzigingen per 1 juli 2024.
Samenwerken met een bureau dat zelf BENG berekeningen kan maken biedt alleen maar voordelen. Zo houden we tijdens de ontwerpfase al zoveel mogelijk rekening met de BENG-eisen en zijn we niet afhankelijk van derden voor de berekening. Sterker nog; we kunnen ook voor andere partijen BENG-berekeningen maken.
Voor het maken van deze berekeningen gebruiken we een rekenprogramma waarin de laatste regelgeving is verwerkt. Van het ontwerpproces tot aan de vergunningaanvraag verloopt hierdoor efficiënt en soepel. Bij CIER Architecten vindt u alle kennis onder één dak.

Duurzaamheid door gevel- en dakgroen
Bij nieuwbouwproject Kooikersweg Den Bosch staat duurzaamheid door vergroening centraal. Het oude gebouw uit de jaren ’60 maakte plaats voor een moderne winkelstrip met daarboven appartementen. Het ontwerp is een knipoog naar de architectuur van die tijd. Dit is terug te zien in de horizontale oriëntatie, de band bij de ramen en de karakteristieke zandgele bakstenen.
Het nieuwe gebouw integreert perfect in het stedenbouwkundige patroon van de wijk. De twee haaks op elkaar geplaatste stroken markeren de hoek van de Kooikersweg en de Tilburglaan, en de open ruimte tussen de gebouwen sluit aan bij de kenmerkende strokenverkaveling.
Bijzonder aan dit project is de vergroening: een groene gevel en een groen dak dragen bij aan het voorkomen van hittestress, de opvang van hemelwater en bevordering van biodiversiteit. De gesloten gevel waarachter het magazijn van de supermarkt schuilgaat, wordt uitgevoerd als een groene wand. Ook de luifelconstructie die verschillende entrees verbindt, geeft het gebouw een moderne uitstraling.
De transparante begane grond met grote glaspuien zorgt voor een open en uitnodigende sfeer, terwijl de gevels in zandgeel en grijs metselwerk een harmonieuze verbinding vormen met andere nieuwbouwprojecten in de omgeving. Project Kooikersweg verrast en verbindt!

Stedenbouwkundig ontwerp – project Bakkerpad in Nijnsel
CIER Architecten is een breedwerkend architectenbureau. Dat betekent dat onze klanten met vele vraagstukken bij ons terecht kunnen. Bij project Bakkerpad in Nijnsel zijn we vanaf het allereerste moment betrokken en gestart met het stedenbouwkundig ontwerp.
Om ons goed te kunnen verdiepen in het project, bezochten we fysiek de locatie. Zoals bij elk project lopen we er rond en ervaren de ruimte voordat we nadenken over wat daar zou passen. Dan starten we met ‘puzzelen’. Waar moeten we rekening mee houden? Welke contouren zijn er? Welke regels moeten we volgen?
In Nijnsel is in het stedenbouwkundig ontwerp bijvoorbeeld al rekening gehouden met aansluiting op het dorp en het dorpslint, maar ook met de overstromingszone van De Dommel. Er is gekeken naar parkeren, de verhouding tussen bebouwing en openbare ruimte en groen, de diversiteit in programmering, etc. Uiteindelijk is er een goede mix aan woningen ontstaan.
Een stedenbouwkundig ontwerp van CIER Architecten gaat verder dan het verdelen van een ruimte in woningbouwblokken. Er is nagedacht over de aansluiting op het volgende schaalniveau waarin het stedenbouwkundig ontwerp wordt omgezet naar een architectonisch ontwerp. Of zoals één van onze klanten treffend zegt: “Wanneer je CIER Architecten een stedenbouwkundig ontwerp laat maken dan weet je dat het klopt.”