25 woningen “Lavas” in Prinsenbeek

Plaatsnaam: Prinsenbeek

Categorie: Woningbouwprojecten

Voor deze woningbouwontwikkeling werd in samenspraak met de gemeente Breda het stedenbouwkundig plan ontworpen voor 25 woningen. Het plan bestaat uit een aantal rijwoningen, twee-onder-een kapwoningen en een vrijstaande woning. In het gevelbeeld worden afwisselend langs- en dwarskappen toegepast, waarbij de dwarskappen iets vooruitspringen in de voorgevelrooilijn en geschilderd worden in een lichte kleur.

Hierdoor ontstaan verschillende woningtypen, maar vooral een afwisselend, gevarieerd en levendig straatbeeld. Voor de uitwerking van de gevels is binnen die verscheidenheid van bouwmassa’s gekozen voor eenheid. Terugkerende elementen zijn verbijzonderingen van gevelvlakken met uitkragende bakstenen speklagen, betonluifels bij de voordeuren en de toepassing van één type voordeur bij alle woningen.

Veel aandacht is besteed aan het kleur- en materiaalgebruik. De gevels worden gemetseld in baksteen met een genuanceerde kleur en een warme uitstraling, de daken bedekt met antracietkleurige gebakken pannen. Buitenkozijnen worden uitgevoerd in hout in een lichtgrijze tint.

De daken van de rijwoningen in dit plan zijn door de ligging op het zuiden bijzonder geschikt om te voorzien van zonnepanelen en worden uitgevoerd als zogenaamde “nul-op-de-meter”-woningen.