17 woningen “Dongen komt thuis fase 2” in Dongen

Plaatsnaam: Dongen

Categorie: Woningbouwprojecten

De 17 woningen in het plan “Dongen komt thuis fase 2” in de Beljaart zijn ontworpen als een samenhangende reeks met tegelijkertijd een interessante verscheidenheid. Door spiegeling en variatie in kleurgebruik is geen enkele woning precies hetzelfde. Dat was ook de opgave: een gevarieerd aanbod te creëren met voldoende samenhang én individuele herkenbaarheid van de woningen.

In het project zijn diverse woningtypen opgenomen: rijwoningen, eindwoningen met garage en twee-onder-een kapwoningen. Variatie in het gevelbeeld wordt verkregen door wisselende posities van erkers en luifels en de plaatsing van de voordeur: soms in de voorgevel, soms om de hoek. Door om – en – om gebruik te maken van twee kleuren metselwerk voor de hoofdmassa van de woningen ontstaat een gevarieerd en wisselend straatbeeld.

De architectuur zouden we kunnen omschrijven als robuust en kloek. De gevels worden gekenmerkt door een stevige gootlijn die doorloopt in alle woningen. De kopgevels worden beëindigd met een schoorsteenelement afgedekt met een betonnen sluitsteen. Het metselwerk wordt uitgevoerd in twee tinten: bruin en roodbruin, met een levendige textuur en een warme nuance. Bij alle woningen wordt dezelfde zwarte gevelplint toegepast. De daken worden bedekt met donkere gebakken pannen. In de voorgevel is rekening gehouden met een geïntegreerde oplossing voor de plaatsing van zonnepanelen.

Om de gevels extra uitstraling te geven zijn in het gevelbeeld twee verschillende erkers ontworpen en  worden bij een aantal woningen slanke betonkaders rondom de raamkozijnen toegepast. De buitenkozijnen worden uitgevoerd in hout in een grijze tint.