Gate2

Plaatsnaam: Rijen

Categorie: Schoolgebouwen

Bij de transformatie van dit bedrijfsgebouw tot onderwijsgebouw voor de vliegtuigonderhoudsindustrie was een belangrijk uitgangspunt de wijziging van het  logistieke  karakter naar een gebouw met een meer open en uitnodigende uitstraling. Tegelijkertijd moest het gebouw na afloop van de gebruiksperiode ook weer gemakkelijk terug te brengen zijn in de oorspronkelijke staat, we spreken dan van een “reversible” ontwerp.

Om dit te bereiken zijn alle bedrijfsdeuren en laaddocks aan de expeditiezijde vervangen door grote glazen puien en gevelelementen. De bestaande laadkuilen zijn opgevuld met een flauw hellend aarden talud waarop trappen en een bekleding met groene bodembedekkers zijn aangebracht. Hierdoor krijgt het gebouw een open karakter en zijn de onderwijsruimten vanaf de buitenzijde goed zichtbaar. In één van de gevelopeningen is een entree aangebracht die uitkomt in een open entreegebied waar gasten en studenten kunnen worden ontvangen en van waaruit direct zicht is op de in de hal geplaatste helikopters. In deze hal is een nieuwe trap aangebracht die leidt naar de verdiepingen en ook zicht biedt op alle onderwijsruimten en lesopstellingen.