Pauluskerk

Plaatsnaam: Dongen

Categorie: Restauratie en herbestemming

Uitgangspunt bij deze herbestemming was om het totaalbeeld van het gebouw, een zuiver voorbeeld van de Bossche School, te handhaven, zo min mogelijk uitbreidingen te realiseren en de buitengevels zoveel mogelijk te handhaven. Noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw zijn beperkt tot ingrepen die duidelijk zichtbaar zijn gemaakt en qua vormgeving aansluiten aan het bestaande gebouw of sterk contrasteren.

In het gebouw zijn 13 zorgwooneenheden in twee afzonderlijke groepen gerealiseerd voor de zorginstelling Amarant bestemd voor mensen uit Dongen en omgeving. Verder is in de voormalige kerkruimte een aantal ruimten gerealiseerd ten behoeve van twee groepen dagbesteding met kantine, toiletten, verzorgingsunit, kantoor en een spreekruimte.

Wat betreft het interieurontwerp is bij de herinrichting van de voormalige kerkzaal door de plaatsing van glazen binnenwanden de oorspronkelijke grote ruimte nog steeds zichtbaar en beleefbaar. Het keimwerk van de bestaande binnenwanden is gehandhaafd. Nieuwe wanden zijn afgewerkt met strak wit stucwerk. De vloeren zijn, zoals in het oorspronkelijke gebouw, afgewerkt in rustige grijstinten. Het plafond in de voormalige kerkzaal is voorzien van een nieuw akoestisch plafond maar met de uitstraling van het oorspronkelijke houten lattenplafond. Tegen deze neutrale achtergrond zijn een drietal nieuwe interieurvolumes voorzien van zachte tinten groen, blauw en geel.