flat Gageldonk Bergen op Zoom

Plaatsnaam: Bergen op Zoom

Categorie: Renovatie

 Flat Gageldonk dateert uit de periode eind jaren zestig en is zowel qua maat en schaal, verschijningsvorm als woontypologie een bijzonder en naar de omgeving toe afwijkend gebouw. Deze galerijflat oogt gedateerd, maar representeert heel duidelijk een visie op architectuur en wonen uit de periode waarin het is gerealiseerd. Onze visie is dat flat Gageldonk juist een verdere verbijzondering verdient. Door een juiste upgrade kan het gebouw een eye-catcher worden aan de Populierlaan.

De belangrijkste ingreep aan het gebouw is de toevoeging van een nieuwe entreehal. Deze entree komt vóór het bestaande trappenhuis uit, is geheel transparant en vanuit drie richtingen goed zichtbaar. Hiermee krijgt het gebouw een nieuw uitnodigend karakter en een sociaal veilig entreegebied. Het ontwerp van deze nieuwe hal is uitnodigend, royaal en tijdloos. De grote overstekende dakranden passen bij de schaal van het gebouw.

De lange galerijen worden voorzien van nieuwe transparante balustraden. De lengte van de galerijen worden visueel verkort door de plaatsing van een 5-tal staande stalen portalen. Deze verticaliteit zien we terug in de ontwerpprincipes van de woningen in de omgeving. De portalen onderstrepen de parcellering van de woningen en maken deze herkenbaar en telbaar. In de portalen brengen we glasplaten aan met afbeeldingen van bomen en planten die refereren aan straatnamen in de omgeving: distel, berk, zilverschoon, populier en meidoorn.

De balkons aan de zuidzijde van het gebouw worden voorzien van nieuwe balkonhekken. De vormgeving hiervan is overeenkomstig de galerijhekken, zwarte lamellenhekwerken zonder bovenleuning.

De bestaande vervuilde metselwerkgevels worden hersteld en geschilderd in een frisse witte kleur boven een zwarte plint. Alle buitenkozijnen, ramen en deuren worden geschilderd in een neutrale maar contrasterende grijze kleur.

De kopgevels van het gebouw worden aan de buitenzijde geïsoleerd en voorzien van kunstharsgebonden steenstrips. In deze kopgevels brengen we een motief aan van zwarte diagonale lijnen in het baksteenverband. Dit motief is een verwijzing naar kenmerkende en aanwezige baksteenmotieven die we terugzien in een aantal gebouwen in de omgeving.