woonhuizen G+N

Plaatsnaam: Dongen

Categorie: Particuliere woningen

In het centrum van Dongen, direct achter de Lage Ham is een ontwerp gemaakt voor twee particuliere woningen. De woningen zijn van binnen naar buiten ontworpen. In het ontwerpproces is eerst voor elke opdrachtgever een eigen ontwerp gemaakt met daarin hun specifieke woonwensen.

Aan de voorzijde lijkt het ontwerp in hoofdopzet van de bouwmassa symmetrisch te zijn. Één hoofdvolume van twee bouwlagen met een pat dak met bovenin een luifel als bindend element. Links en rechts van dit hoofdvolume staat terugliggend een éénlaagse aanbouw met daarvoor een carport. Deze caport loopt voor het gebouw door als luifel tot halverwege de woning. Een penant in metselwerk in het midden van het hoofdvolume markeert de grens tussen beide woningen.

Omdat er van binnen naar buiten ontworpen is heeft elke woning binnen de identieke hoofdopzet een eigen thema in het gevelontwerp. De rechtse woning heeft verschillende verticale gevelopeningen, terwijl de linkse woning met zijn hoekraam, bloemenraam en gecombineerd kozijn meer een horizontale, overhoekse ontwerpbenadering heeft.

De warme lichtgrijze baksteen is stootvoegloos verwerkt waardoor er een mooi horizontaal lijnenspel ontstaat. De lichte steen gecombineerd met de donkere luifels en kozijnen geven de woningen een frisse en eigentijdse uitstraling.

Vanaf de straat is goed waarneembaar dat het om twee woningen gaat met hun unieke kenmerken, maar door de identieke hoofdopzet en uniforme materialisatie blijven de woningen toch familie van elkaar.