winnend prijsvraagontwerp kantoor Rasenberg Breda

Plaatsnaam: Breda

Categorie: Kantoorgebouwen

Een duurzaam, onderscheidend, licht en fris gebouw. Dat waren de uitgangspunten bij het ontwerpen van het nieuwe kantoorgebouw voor Rasenberg op deze markante locatie aan de rand van Breda. Ruimtelijk en tegelijkertijd compact. Een gebouw dat uitnodigt tot binnenkomen, van binnen ruimte biedt en vraagt om ontdekking. Een gebouw waar het goed is om te verblijven, te werken en elkaar te ontmoeten. Een mooi en duurzaam gebouw waarmee Rasenberg de toekomst in kan.
Het architectonisch concept voor de gebouwstructuur is gebaseerd op een compact model waarbij een zuidgevel wordt vermeden in verband met ongewenste opwarming van het gebouw. Daarnaast is het gebouw zodanig opgezet dat alle vaste werkplekken binnen 7 meter van de gevel zijn gesitueerd. In het hart van gebouw ontstaat een driehoekige pleinruimte die benut kan worden als openbaar gebied waar algemene gebruiksfuncties en overleg- en ontmoetingsplekken een plaats kunnen krijgen. De gebouwvorm is ook zodanig gekozen dat naar de omgeving een gewenste alzijdige oriëntatie ontstaat.
Bij het ontwerp van dit nieuwe gebouw voor Rasenberg is rekening gehouden met de geformuleerde tactische visie op duurzaamheid. Het gebouw is compact ontworpen. Zoveel mogelijk is gebruik gemaakt van methoden van passive design zoals vaste zonwering en gebouworiëntatie. Het gebouw maakt zichtbaar gebruik van natuurlijke energiebronnen zoals bodem, zon en wind. Verder zijn de gebruikte materialen duurzaam, onderhoudsvrij en recyclebaar. Het ontwerp is getoetst volgens de criteria van de internationale norm BREEAM en is gewaardeerd als “excellent”