Ontwerp prijsvraag waterproductiebedrijf

Plaatsnaam: n.v.t.

Categorie: Bedrijfsgebouwen

Dit ontwerp betreft een nieuw gebouw voor een waterproductiebedrijf in een bosrijke omgeving. Na sloop van het bestaande gebouw ontstaat een lege plek in het bos. Deze lege plek willen we landschappelijk versterken door de open plek te benadrukken. De randen van het bos worden opnieuw aangelegd en meer glooiend en organisch aangeplant. In de lege ruimte krijgt een gebouw met eveneens organische vormen een plaats. Bij deze organische aanpak past ook een verhardings- en wegenpatroon met vloeiende lijnen.

Voor het gebouwontwerp is een organische vorm als omhulling van het productieproces uitgangspunt. Het reeds ontworpen casco van het gebouw blijft ongemoeid. De buitenschil trekken we zo strak mogelijk eromheen. Zo ontstaat een gebouw met een eigen vorm en identiteit.

De vorm van het gebouw is leidend, gevelopeningen worden zoveel mogelijk vermeden waar deze geen functionaliteit ondersteunen. Verder is de kleur van de gevel en van het dak bepalend: de kleuren onderstrepen de twee gezichten van dit gebouw in de omgeving: techniek en natuur. Voor de gevel kiezen we voor hoogwaardige baksteen, voor het dak een stalen dak met een industriële uitstraling.

Voor de buitenschil kiezen we voor robuuste materialen en hoogwaardige, bewezen technieken. De bakstenen gevels zijn samengesteld uit strengpersstenen van hoge kwaliteit en worden verlijmd verwerkt. De dak- en gevelbeplating betreft een gebogen stalen sandwichbeplating. Door de gekozen gebouwvorm kunnen de detailleringen beperkt blijven en zijn er weinig aansluitvlakken.