Weijerstaete 4 en 5 (Peper en Zout) in Boxmeer

Plaatsnaam: Boxmeer

Categorie: Appartementengebouwen

In opdracht van woningcorporatie Mooiland is een ontwerp gemaakt voor 2 appartementengebouwen in de wijk Weijerstaete in Boxmeer. De gebouwen maken onderdeel uit van een ensemble van grootschalige woon/zorggebouwen direct grenzend aan het Weijerpark. De 2 bouwblokken hebben een identieke opzet met elk 34 appartementen verdeeld over 5 bouwlagen. In de kern van het gebouw is een efficiënte ontsluiting ontworpen met daarin twee liften en dubbel trappenhuis. Daardoor ontstaat een alzijdig appartementengebouw dat optimaal zijn footprint benut. Op de begane grond bevinden zich de hoofdentree, gemeenschappelijke scootmobielruimte en individuele bergingen. De hoofdentree is gericht naar het ensemble en heeft een ruime. Hierdoor loopt de openbare ruimte als het ware door in het gebouw. Aan één zijde is een zitmeubel ontworpen in hout dat onderdeel uitmaakt van de plint.

In het gevel is er voor gekozen om de voornamelijk gesloten begane grond los te maken van de bovenbouw. De rondom terugliggende plint van Lariks laat de stenen bovenbouw zweven.

De gemetselde bovenbouw is strak en rationeel ontworpen. Rondom wordt een grid van baksteen ingevuld met puien, kozijnen en verticaal metselwerk in andere kleur. Voor het metselwerk wordt gewerkt met een lichtbruine en donkerbruine sortering. Voor de twee bouwblokken zijn basiskleur en accentkleur gewisseld. Door de losgemaakte plint, rondingen, rationele systematiek, strakke vormgeving en materialisatie gaan de ontworpen gebouwen een duidelijke relatie aan met het ensemble en voegen de gebouwen zich goed in de directe omgeving.