appartementengebouw STAT63 in Waalwijk

Plaatsnaam: Waalwijk

Categorie: Appartementengebouwen

Op de hoek van de Bernhardstraat en Stationsstraat in Waalwijk is in opdracht van OTENTIQ een woongebouw ontworpen met 12 appartementen.

Deze bijzondere centrumlocatie kent twee verschillende straatbeelden. Aan de ene kant de Stationsstraat als drukke winkelstraat met klassieke en statige panden. Aan de andere kant de Bernhardstraat als een rustige woonstraat. In het ontwerp is ervoor gekozen om de hoofdmassa op de delen in twee bouwblokken. Elk bouwblok heeft een eigen identiteit passend in zijn straatbeeld.

Het eerste volume is met zijn voorzijde aan de Stationsstraat gericht. De voorgevel wordt ingekaderd door twee schijven die de aansluiting vormen met het naastgelegen pand en tegelijkertijd een stevige hoek markeren. Tussen deze schijven is een statige en verticaal gelede gevel ontworpen, gematerialiseerd in wit gekeimde baksteen. Deze gevel kent een klassieke opbouw welke refereert naar een herenhuis. De verticale kozijnen met Frans balkon en de dakkapellen benadrukken de hoogte van het pand.

Het volume aan de Bernhardstraat wordt door de inpandige buitenruimten visueel opgeknipt in twee kleinere bouwblokken. Verder wordt aan de voorgevel de kap in het zicht gehouden waardoor het volume goed aansluit op het schaalniveau van de naastgelegen woningen.

De twee volumes zijn gekoppeld door een glazen pui waarin de ontsluiting van het gebouw is opgenomen. Door hetzelfde bouwprofiel, materialisatie en gevelelementen toe te passen ontstaat er samenhang in het ontwerp. Voor de gevel is gekozen voor een licht beige & witte baksteen gecombineerd met antraciet kleurige beplating en kozijnen. Hierdoor krijgt het ontwerp een frisse en eigentijdse uitstraling.